Ümit Alan ile Gazetecilik ve Hakikat İlişkisi Ele Alındı.

Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: image-2.png

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen online söyleşide gazetecilik ve hakikat ilişkisinden bahsedildi. Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye Birgün gazetesinde gazetecilik yapan Ümit Alan konuk oldu.

“Hakikat insanoğluna bedelsiz gelmedi”

Prof. Dr. Süleyman İrvan, gazeteci-yazar Ümit Alan’ı tanıtarak online söyleşiye başladı. Prof. Dr. Süleyman İrvan, kendisinin de gazeteciliğin tanımını öğrencilerine yapmaya çalışırken çok fazla kullandığını belirterek Ümit Alan’a “Gazetecilik doğruyu gerçeği söyleme ve hakikatin peşinden koşma mesleğidir diyerek tanımlanır, peki siz bu tanıma katılıyor musunuz? Bu tanımla aynı fikirde misiniz?” sorduğu soruya Ümit Alan şu şekilde karşılık verdi: “Gazetecilik doğruyu söyleme, hakikatin peşinden koşma mesleğidir ama en başta ortaya çıkarken haberciliğin böyle bir kaygı ile başlamadığını da açıkça görüyoruz. Zamanla insanların bekledikleri ve ortaya koyduğu koşullar gazeteciliği buraya kadar getirip bırakmış ve bu normlaşmış. Benim TEDX konuşmam da bahsetmeye uğraştığım şey, hakikatin kimseye bedelsiz bir şekilde gelmediğiydi.” 

“Bu kriz, kağıt gazetenin yok oluşunu hızlandıracak”

Prof. Dr. Süleyman İrvan, Koronavirüs salgınının gazeteler açısından bir risk teşkil ettiğini ve az olan tirajların bitmeye yakın olduğunu ifade etti ve Ümit Alan’a, kendi ülkemizde gazeteciliğin geleciğini hakkında ne düşündüğünü nasıl gördüğünü sordu. Ümit Alan, Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın kendisine sorduğu soruyu şu şekilde cevapladı: “Hani her zaman kendi aramızda kağıt yavaş yavaş yok olacak diye muhabbetini geçiriyorduk. Bu salgın krizinin kağıdın yok oluşumunu epey hızlandıracak gibi gözüküyor, fakat diğer tarafta, yani dijital medyada da bir gelir kapısı yok, o taraf da başka bir kriz oluşmak üzere. Dijital medyada bütün gazetelerin okurlarından kazandığı bir geliri yok. Bu durum da ancak uzun vadede oluşur gibime geliyor.” 

Yorum bırakın